blog.sectionBtnLabel
Hoe voer je elektrische bedrading uit?

Hoe voer je elektrische bedrading uit?

Voordat je begint met het uitvoeren van elektrische bedrading, maak je een elektrisch schema. Zorg ervoor dat je over de juiste apparatuur beschikt, de geldende NF C15-100-norm volgt en op je veiligheid let.

De NF C15-100-norm betreffende conforme elektrisch bedrading

De NF C15-100-norm reguleert laagspanningsinstallaties in Frankrijk. Voordat je met elektrische bedrading werkt, moet je voldoen aan de veiligheidsverplichtingen die in deze norm zijn vastgelegd. Deze hebben met name betrekking op:

 • Aarding van je installatie;

 • Bescherming tegen bliksem, circuits en personen;

 • De elektrische schakelkast;

 • ETEL en GTL (technische koker);

 • Verlichtingscircuits, stopcontacten, verwarming, rolluiken;

 • Elektriciteit in vochtige ruimtes (badkamer).

Veiligheid gaat voor bij elke interventie op je elektrische netwerk

Nu je weet wat de geldende regelgeving toestaat op het gebied van elektriciteit, moet je op de veiligheidspraktijken letten voor het uitvoeren van elektrische bedrading. Hieronder een aantal essentiële punten:

- Schakel de stroom uit bij de hoofdschakelaar vóór elke elektrische interventie.

- Raak nooit onbeschermde elektrische draden aan.

- Markeer de locatie van al je elektrische leidingen zodat je niet op de verkeerde plek in de muur boort.

- Voer nooit elektrisch werk uit in de buurt van water of wanneer je handen vochtig zijn.

- Laat nooit elektrische draden onbeschermd achter.

Het elektrisch schema en de basisprincipes van elektriciteit

Het elektrisch schema is een tekening van een elektrisch circuit dat je hele elektrische netwerk weergeeft. Specifieke symbolen worden gebruikt om de componenten van het circuit, de voeding en de signalen tussen de componenten weer te geven.

Geen handmatige interventie op je netwerk voordat je je bedrading op het elektrisch schema hebt weergegeven.

Daarnaast is een elektrische installatie een verzameling buizen, kabels en draden die elektriciteit naar elke kamer in een huis transporteren. Het startpunt is je algemene meter, steeds vaker geïnstalleerd op je elektrische schakelbord.

Afhankelijk van de elektrische bedrading die je gaat uitvoeren, zijn aardlekschakelaars en differentiële schakelaars met variabele ampèrage en een aardingspunt verplicht op je schakelbord.

Stapsgewijs elektrische bedrading uitvoeren

Zodra je het schema van je bedrading klaar hebt, weet je waar je de elektriciteit naartoe leidt (kamer per kamer) en hoe je deze gaat gebruiken (aansluiting van stopcontacten, verlichting, verwarming, zonnepaneel...).

Lees vervolgens in de NF C15-100-norm welke elektrische leidingen je vanuit je schakelbord moet trekken, afhankelijk van het gebruik en dus ook het vermogen. In grote lijnen:

 • Een elektrisch schakelbord bestaat uit stroomonderbrekers van 16 A, 20 A, 25 A en 32 A, afhankelijk van het gebruik van de verbonden elektrische draden.

 • Elke stroomonderbreker heeft een aan-/uitmodus om een deel van je elektrische netwerk zonodig te beveiligen.

 • Een buis bevat kabels met meerdere elektrische draden van verschillende kleuren (rood, zwart, bruin, groen/geel, blauw).

 • Elektrische draden kunnen verschillend vermogen transporteren, afhankelijk van hun doorsnede (1,5 mm², 2,5 mm², 6 mm²).

 • Er zijn regels die moeten worden gevolgd afhankelijk van de bediende ruimtes (vochtige zones, oppervlakte...).

Nu je de basisprincipes van elektriciteit begrijpt, gaan we stap voor stap verder:

 • Volg je elektrisch schema en trek de leidingen die je nodig hebt naar elke kamer in het huis. Een groot octopuspatroon ontstaat op de grond, vertrekkend vanaf je elektrische schakelbord.

 • Zorg ervoor dat je de juiste lengte van de buis (en dus de kabels) trekt: omhoog naar het elektrische schakelbord aan de ene kant en omhoog naar de beoogde locatie van een lamp of stopcontact aan de andere kant.

 • Laat je buizen door de vloer, de muren of de zolder lopen, afhankelijk van je behoeften, en boor vervolgens door muur en plafond om de buizen op de voorziene eindlocatie naar buiten te laten komen.

 • Installeer het elektrische materiaal op de gekozen locaties en sluit het aan (stopcontact, fitting voor een lamp, schakelaar, verwarming, etc.).

 • Richt je aandacht vervolgens op je elektrische schakelbord waarop je de stroomonderbrekers moet installeren en elke buis van je elektrische bedrading moet aansluiten. Een buis = een stroomonderbreker. Ze moeten allemaal worden geannoteerd met het materiaal aan het andere uiteinde van de elektrische kabel zodat bij overspanning snel ingegrepen kan worden.

Zodra de installatie is voltooid, kun je de elektriciteit gaan aansluiten; dit doe je door elke stroomonderbreker in te schakelen (modus 'I-ON') en vervolgens de algemene meter te activeren.

Het is belangrijk om stap voor stap te werk te gaan en de voortgang van de uitrol van je kabels goed te volgen op je elektrisch schema. Voordat je je waagt aan complexe bedrading, kun je jezelf testen door een stopcontact met 3 draden aan te sluiten (volg onze gedetailleerde procedure).

De volledige elektrische bedrading van je huis is haalbaar, maar het vereist precisie, nauwgezetheid en veel opvolging. We nodigen je uit om alle artikelen over elektriciteit die we voor je hebben geschreven te lezen voordat je aan een dergelijk project begint.

Vergeet niet dat elektriciteit een gevaarlijke vloeistof is die ernstige schade kan veroorzaken als de installatie niet voldoet aan de voorschriften en als je er meer mee doet dan je van plan was.